De traditie van la Mona de Pascua


Gedurende de dagen in de aanlooptijd naar Pasen, kan je in de winkels van de Costa Blanca heerlijke cakes en chocolade figuren aantreffen waarvan sommige met zo veel complexiteit en detail gemaakt zijn dat men kan spreken van echte kunstwerken. Deze typisch Catalaanse en Valenciaanse traditie is bekend als "Mona de Pascua". De naam heeft niets te maken met de apen (mono = aap) maar komt van het Arabische woord Munna of Mouna dat "voorzieningen voor de mond" betekent. Het is een geschenk in de vorm van zoet voedsel dat de Moren hun heren gaven als dankbetuiging. In de katholieke traditie geeft het petekind aan zijn peter na de misviering van Paaszondag het gebak, maar de echte dag om het te eten is paasmaandag.
Het is eveneens een traditie dat op Paasmaandag een aantal gezinnen of een groep vrienden bij elkaar komen om ergens uit eten te gaan in een feestsfeer waar geen tekort is aan lamskoteletjes, gegrilde konijn, paella en vooral wijn, dit om terug aan te sterken na de voorbije vastentijd. Patisseries in de steden concurreren met elkaar om de mooiste Mona de Pascuade tentoon te stellen in hun uitstalramen. Meestal is het een model van een gebouw, een populaire figuur of een reeks van chocolade taarten of mooi versierde biscuit taarten. Spanjaarden noemen de tweede Paasdag soms wel "el día de la mona".


 Pastelería Escribà Barcelona.